Hoe behandel je braken bij honden op een gezonde manier?

Met de juiste tips en natuurlijke oplossingen kun je je hond helpen om zich snel beter te voelen.
Hoe behandel je braken bij honden op een gezonde manier?

Laatste update: 22 juni, 2018

Braken bij honden is meestal normaal. Maar als het te lang doorgaat kan het iets anders betekenen. Weten hoe je braken bij honden kan behandelen is belangrijk. Laten we ons huisdier helpen de hulp te krijgen die ze nodig hebben.

Waarom honden overgeven

Voordat we weten hoe we ons huisdier kunnen helpen, moeten we de oorzaken en symptomen van braken kennen.

Parasieten

Braken bij honden begint vaak met darmparasieten. Dit is een afwijking die we onmiddellijk moeten behandelen. Het negeren ervan zou immers levensbedreigende symptonen voor het dier kunnen veroorzaken.

Een zieke hond

Het is noodzakelijk om extra voorzichtig te zijn met puppy’s. Ook hebben honden die niet zijn ontwormd speciale zorg nodig. Bovendien hebben ondervoede honden meer aandacht nodig. Die hebben namelijk allemaal verzwakte immuunsystemen.

“Goed opgeleid, kan de mens de beste vriend van de hond zijn.”
– Corey Ford –

Stofwisselingsziekten

Elke vorm van ziekte die te maken heeft met het metabolisme, zoals nierfalen, darmobstructie of een probleem met de lever, kan braken veroorzaken.

Virale infecties

Deze ziekten, zoals het parvovirus of de hondenziekte, leiden tot braken bij honden. De meest vatbare honden hiervoor zijn de honden die jonger en niet geïmmuniseerd zijn. Daarom is het belangrijk om uw pup op tijd de benodigde vaccinaties te geven.

Allergieën

Het is mogelijk dat je hond zonder reden overgeeft, wat een voedselallergie zou kunnen zijn. Als je onlangs het voer van de hond hebt veranderd of als hij iets gegeten heeft waar hij niet aan gewend is kan dit tot een allergie leiden dat door braken zichtbaar wordt.

Vergiftiging

We gebruiken zoveel chemische producten dat we soms niet beseffen welke schade ze ons of onze omgeving toebrengen, zoals aan onze huisdieren.

De geur alleen al zou hen kunnen vergiftigen en ze laten braken. Ook moet je ervoor zorgen dat deze producten ver van je huisdier bewaard worden, op een plek waar ze niet bij kunnen.

Andere redenen

Een tumor, ontsteking in de darm, een maagzweer of een paniekaanval kunnen je hond ook laten overgeven.

Wat je kunt doen tegen braken bij honden

Nu we de oorzaken hebben geïdentificeerd en we weten welke ernstig zijn en welke niet, is het tijd om actie te ondernemen in het geval dat onze hond braakt.

Dit zijn de te volgen stappen om braken bij honden te behandelen:

Wat je kunt doen bij braken
  • Stel vast of het overgeven is of dat het oprispingen zijn. Die kunnen gemakkelijk door elkaar gehaald worden. Het is belangrijk om ze te onderscheiden zodat er niet onnodig behandeld wordt. In het geval van oprispingen is het een spontane gebeurtenis die geen teken van een ziekte is, en bovendien belast het de maag niet, zodat het geen verdere schade veroorzaakt.
  • Denk na over de oorzaken. We hebben de oorzaken van het braken van je huisdier al opgenoemd. Denk aan zijn dieet of laat hem bij de dierenarts onderzoeken om hem de noodzakelijke behandeling te kunnen geven.
  • Geef hem water. Voorkom dat je hond uitdroogt. Als het braken constant is verliest hij veel vocht en dat kan grotere schade aanrichten. Geef hem genoeg water. Als je ziet dat hij hijgt en dat zijn huid er droog uitziet is dat zeker een teken dat hij uitgedroogd raakt.
  • Zet hem op een comfortabele plaats. Braken is erg stressvol en ongemakkelijk, dus verplaats je huisdier naar een rustige plek om hem te helpen zich beter te voelen.
  • Vasten. Terwijl hij overgeeft is het het beste dat hij gedurende ten minste 12 uur niets eet. Als deze tijd voorbij is en hij braakt nadat je hem iets te eten hebt gegeven, moet je hem naar de dierenarts brengen.

Dit zijn de richtlijnen die gevolgd moeten worden om te braken bij honden te behandelen. Let goed op je huisdier en achterhaal wat de oorzaak is van het probleem. Geef hem voldoende water en ga naar de dierenarts als je ziet dat het langer dan een dag duurt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.