Wat je moet doen als je huisdier vergiftigd is

Als eigenaars moeten we zo snel mogelijk handelen zodra we de eerste symptomen van vergiftiging zien bij onze hond of kat.
Wat je moet doen als je huisdier vergiftigd is

Laatste update: 22 april, 2018

Hoewel een huisdier zijn verstand gebruikt om te beslissen of iets al dan niet eetbaar is, gebeurt het dikwijls dat je huisdier vergiftigd raakt door zaken die niet als gevaarlijk worden beschouwd. Lees verder hoe je het leven van de huisdier kan redden in geval van vergiftiging.

Hoe weet je of je huisdier vergiftigd is?

Veel honden of katten spelen in de tuin en likken aan, bijten in of proeven van planten. Soms kan dit iets zijn wat hun leven in gevaar brengt. Daarom is het essentieel voor eigenaars om je huisdier te leren om bloemen en planten niet als speelgoed te behandelen. Als het enigszins mogelijk is start je hier best mee wanneer ze jong zijn.

Tegelijkertijd is het ook belangrijk om oplettend te zijn wanneer we met onze hond gaan wandelen. Buiten op straat kan je hond immers eten vinden dat in slechte staat is. Het kan zelfs vergiftigd zijn. Dit kan dan ook verschillende reacties veroorzaken.

Huisdieren kunnen giftige planten in je tuin eten.

Er zijn drie vormen van vergiftiging die bij huisdieren kunnen onderscheiden kunnen worden. Eerst en vooral wanneer de giftige substantie contact gemaakt heeft met de huid ( contact via de huid). Ten tweede wanneer je huisdier vergif heeft ingeademd (contact via de luchtwegen). Ten derde wanneer je huisdier vergif heeft ingeslikt (contact via de mond).

De vergiftigingssymptomen zullen uiteraard verschillen naar gelang de substantie en hoeveelheid waaraan je huisdier heeft blootgestaan. De meest voorkomende symptomen zijn braken, diarree, uitvoerig speekselvorming en ademhalingsproblemen. Je huisdier kan zich ook neerslachtig voelen waardoor hij niet meer wil eten of spelen.

Wat is de oorzaak van de vergiftiging

Eerst en vooral is het belangrijk aandacht te besteden aan de symptomen van je huisdier. Een tweede manier om te weten of je huisdier effectief is vergiftigd is door te weten welke planten er groeien in je tuin of welke kamerplanten je staan hebt. Veel planten zijn immers gevaarlijk voor honden en katten. Enkele voorbeelden zijn: laurier, croton, klimop, varens, gomeroa, lepelplant, blauwe hyacint, ficus planten, maretak, lelies en hulst.

Je kan ook na gaan of je huis er uit ziet zoals je het hebt achtergelaten. Misschien staan de schoonmaakproducten, chemische producten of vuilnisbakken plots op een andere plaats. Zie je iets dat gemorst is? Zijn er vlekken op de vloer? Dit kan immers wijzen of het feit dat je huisdier hiermee in aanraking is geweest.

Eerste hulp als je huisdier vergiftigd is

Terwijl het eerste en beste advies in deze gevallen is om zo snel mogelijk een dierenarts op te zoeken om je huisdier te onderzoeken en de oorzaak van het discomfort te achterhalen, zijn er toch een aantal zaken die we thuis al kunnen toepassen als eerste hulp. De technieken of instructies hangen enorm af van het type vergiftiging. Dit is waarom het zo belangrijk is om de oorzaak te kennen, aangezien dit het leven van je dier kan redden.

Eerste hulp nadat je huisdier vergiftigd is

Bijvoorbeeld indien de reactie zichtbaar is op de huid en veroorzaakt werd door het wrijven tegen een plant is het heel simpel: geef je hond of kat een bad met lauw water en neutrale zeep of zeep speciaal gemaakt voor huisdieren. Indien de vergiftiging veroorzaakt werd door het inademen van giftige stoffen is het ‘t beste om hem in de frisse lucht te laten. Indien dit niet mogelijk zet dan een raam open.

Tot slot, indien je huisdier vergiftigd is door het innemen van gevaarlijke stoffen zullen die naar buiten moeten komen door te braken. Dit kan op verschillende manieren ingeleid worden. Hier raden we wel aan om voor je hiermee begint contact op te nemen met je dierenarts. Op die manier vermijd je een reactie die het nog erger maakt.

Om je hond of je kat te laten braken kan je een lepel water gemengd met zout geven. Dit zal met een spuit in zijn of haar keel gespoten moeten worden. Doe dit slechts tweemaal en wacht tot het effect heeft.

Alternatieve methodes

Sommige mensen verkiezen een methode waarmee ook de ingewanden van het dier worden schoongemaakt. Het gif verlaat op die manier het lichaam via de stoelgang. In dit geval kan je je dier actieve kool, melk met olie of, liefst verbrandde, toast geven.

Tot je bij de dierenarts of het ziekenhuis geraakt is het best dat je dier zo weinig mogelijk beweegt. Laat hem stil liggen op zijn bed of kussen en plaats een drinkbak met koud water naast hem voor het geval hij wenst te drinken.

Tot slot willen we nogmaals benadrukken dat voorkomen dat je huisdier vergiftigd wordt altijd beter is dan genezen. We raden dan ook aan om schoonmaakproducten, schoonheidsproducten en medicatie buiten bereik van je huisdier te bewaren. Hou je huisdier ook in de gaten wanneer je naar buiten gaat en let goed op welke planten je thuis hebt.

Bron van de eerste foto: Atsushi HASEGAWA


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.