Waarom honden niet van je houden: een persoonlijkheidstest

Geef jezelf niet de schuld. Er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je niet goed op kunt schieten met een bepaald dier.
Waarom honden niet van je houden: een persoonlijkheidstest

Laatste update: 25 mei, 2018

Je wandelt op straat en stopt voor een rood licht. Naast je staat iemand met zijn of haar huisdier. Je wilt iets liefs doen tegenover het dier, maar deze reageert totaal onverschillig. Of erger nog, het dier gromt of blaft naar je. En dit is niet voor het eerst dat je dit meemaakt. Elk dier dat je op straat tegenkomt, reageert zo op jou. Waarom honden niet van je houden? Dat is de vraag die de meeste mensen zoals jij zich stellen. We zullen in dit artikel de redenen proberen uit te leggen.

Waarom honden niet van je houden. Is er iets mis met jou?

Misschien heeft iemand eens gezegd dat het met karma, met je ziel of met je aura te maken heeft. In dit geval is dat allemaal onbewezen en ongegrond. Er zijn andere zaken waarop honden ons kunnen beoordelen en beslissen dat ze niet van ons houden. Het hoeft niets te maken te hebben met jouw persoonlijke gedrag of iets daaromtrent.

waarom honden niet van je houden

Als je je afvraagt waarom honden niet van je houden, mag je het schuldgevoel opzij schuiven. Schenk daarentegen wat aandacht aan de volgende hoofdredenen:

1. Iets aan jou maakt hen ongemakkelijk

Het kunnen je kleren zijn, een bril, een baard, een te luide stem, je sieraden die te veel lawaai maken, een rolstoel of een wandelstok. Al deze zaken, zelfs een pet of schoenen met hakken dragen, kunnen een hond onrustig maken. Hetzelfde geldt voor honden die zich afzijdig houden omdat kinderen te wild bewegen. Als het dier al zijn hele leven sociaal is met allerlei mensen dan zou dit probleem niet mogen opduiken.

2. Je herinnert hen aan iemand uit het verleden

Natuurlijk hebben honden een geheugen, vooral wanneer ze vroeger erge dingen hebben meegemaakt. Je denkt misschien dat honden niet van je houden omdat je een slecht iemand bent. Het kan echter ook te maken hebben met het individuele verleden van de hond. Sommige honden hebben het bijvoorbeeld niet zo op grote mannen. Andere honden hebben een hekel aan dunne vrouwen. Weer andere honden worden agressief wanneer ze iemand zien met een stok in de hand, enz. Weet dat onze harige viervoeters geen gebeurtenissen vergeten. Het is normaal dat ze je kunnen associëren met een slechte ervaring uit het verleden.

3. Je lichaamstaal is bedreigend

Honden hebben niet ‘zomaar’ een probleem met mensenZe proberen zichzelf voortdurend te beschermen en gevaren op te merken. Als je hen luidruchtig benadert, wilde bewegingen maakt of je wenkbrauwen fronst, dan kunnen ze dit interpreteren alsof ze iets verkeerd hebben gedaan en gestraft zullen worden. Wanneer je het dier normaal, ontvankelijk en rustig tegemoet komt, dan is er veel minder kans dat de hond zich bedreigd zal voelen.

Hetzelfde gebeurt bij mensen die bang zijn voor bepaalde dieren. Honden kunnen angst ruiken, of beter gezegd ze kunnen het zien aan de lichaamshouding van iemand.

waarom honden niet van je houden

4. Ze willen hun territorium beschermen

Misschien vraag je je af waarom honden niet van je houden en heb je nog geen sluitend antwoord kunnen vinden. Stel jezelf misschien eens de vraag: wat lok ik bij dieren uit?  Honden kunnen heel territoriaal en beschermend zijn ten opzichte van hun geliefden. Als je te dicht komt bij een huisdier dat bij zijn baasje is, dan kan zijn reactie erop wijzen dat hij zijn baasje wil beschermen zodat er hem of haar niets overkomt.

Er bestaan zelfs gevallen van honden die mensen slecht behandelen omdat ze jaloers zijn. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer ze zich bedreigd voelen of de liefde van hun baasje met iemand anders moeten delen. Nog nooit gehoord van honden die de partner of baby van hun baasje haten wanneer deze in huis komen wonen? Dit komt doordat het baasje plotseling minder aandacht schenkt aan het dier. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.