Waar dromen honden over? Mag je ze wakker maken?

Waar dromen honden over? Mag je ze wakker maken?

Laatste update: 15 oktober, 2018

Hoe vaak begon je hond plotseling te blaffen in zijn slaap terwijl je op de bank zat? Waarschijnlijk al meer dan eens! Maar moet je zo’n slapende hond dan wakker maken? En waar dromen honden eigenlijk over? Lees zeker dit artikel om er alles over te weten te komen.

Men heeft al heel wat gedebatteerd over dit onderwerp. Toch dromen honden over dagelijkse dingen, volgens de wetenschap tenminste. En wat zouden die dingen dan kunnen zijn? Wel, een hond kan dromen over zijn favoriete voedsel, over hoe hij een ander dier achtervolgt, of over zijn favoriete speelgoed.

Mensen hebben zich ook al afgevraagd of honden nachtmerries kunnen hebben. Blaft je hond in zijn slaap, zonder te bewegen? Sommigen geloven dat dit een teken is dat je hond een nachtmerrie heeft. De meningen hierover zijn echter sterk verdeeld. Er is echt geen eenduidig antwoord.

Waarom bewegen honden als ze slapen?

Puppy slaapt

Er bestaan twee verschillende soorten slaap: de trage-golf-slaap en de remslaap. Remslaap is de diepste vorm van slaap en vindt plaats wanneer we levendige dromen hebben die net echt lijken.

Net als mensen dromen niet alle honden even gemakkelijk of vaak. Maar kleine honden dromen blijkbaar wel vaker en levendiger dan grote honden.

Onthoud ook dat het even duurt voor de remslaap begint. Dat is ongeveer tien minuten voor een kleine hond, twintig minuten voor een middelgrote hond, en dertig minuten voor een grote hond.

En wat met de bewegingen die honden maken in hun slaap? Dat zijn eigenlijk stuiptrekkingen in de ledematen. Soms blaffen honden ook, of ze hebben last van maagprobleempjes en tics aan hun ogen.

Mag je een dromende hond wakker maken?

Hoe voel jij je als je plotseling wakker wordt terwijl je aan het dromen was? Waarschijnlijk gedesoriënteerd, verloren en overweldigd. Je zou zelfs een beetje boos kunnen zijn, vooral als je de droom leuk vond.

Je hond zal vast hetzelfde denken als je hem wakker maakt. Hij kan geschokt zijn en zelfs bijten, omdat hij niet weet waar hij is. Aan de andere kant, als hij probeert te rusten, waarom zou je hem dan storen? Het is gewoon een droom, er is niets mis met hem. Hij heeft zijn rust net zo hard nodig als jij, dus laat hem ervan genieten.

Een hond kan in een paar minuten meer met zijn staart vertellen dan een baasje in een paar uur met zijn tong.
-Karen Davison-

Waar dromen honden over?

Hond slaapt

Dromen honden dan altijd wanneer ze slapen? Het antwoord is nee. Dat komt omdat het even duurt voordat de remslaap begint. Honden hebben niet altijd de kans om een half uur zonder onderbrekingen te slapen. Soms leent de omgeving zich er immers gewoon niet toe. Hun sterke hoor- en reukvermogen pikt heel wat dingen rond hem heen op, en dat maakt ze al snel wakker.

Dit is iets wat honden van hun voorouders, de wolven, hebben geërfd. Wolven leven in een vijandige omgeving, dus moeten ze met één oog open slapen. Ze moeten dus wakker blijven en wat rust inruilen om hun leven te beschermen.

Dit is een natuurlijk instinct voor honden, en het zal altijd zo blijven. Blijkbaar slaapt een hond zo’n vijf tot twintig minuten, wordt dan ongeveer vijf minuutjes wakker, en valt vervolgens weer in slaap. Een hond hoeft natuurlijk niet te vrezen voor zijn leven in een thuissituatie. Maar zijn natuurlijk instinct is een reflex tot zelfverdediging die hij gewoonweg niet kan negeren.

Honden dromen dus, en misschien hebben ze zelfs nachtmerries. We herhalen nog eens: maak je hond niet wakker, want hij moet kunnen dromen om te rusten. Dat is precies hetzelfde bij zowel mens als dier. Zorg ervoor dat je viervoeter een goed slaapschema kan aanhouden, zonder onderbrekingen.

Als je dit in gedachten houdt, zul je je hond vast beter leren te begrijpen. Daardoor zul je in staat zijn om beter voor hem te zorgen en een meer liefdevolle relatie te ontwikkelen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.