Welke voeding geef je aan Afrikaanse schildpadden?

Deze reptielen zijn planteneters. Hun dieet is voornamelijk gebaseerd op wilde grassen. Toch is het mogelijk om hen wat fruit te laten eten. Je moet dit echter met mate doen omdat ze een verslaving kunnen ontwikkelen. Ook calcium is heel belangrijk voor hen om misvormingen aan hun schild te voorkomen.
Welke voeding geef je aan Afrikaanse schildpadden?

Laatste update: 17 februari, 2019

Voor vele eigenaars kan het enigszins een uitdaging zijn om te weten wat ze hun Afrikaanse schildpadden te eten moeten geven. Deze dieren hebben namelijk een speciaal dieet nodig. De Afrikaanse schildpad is een kwetsbare soort. Ze hebben een heel beperkt voedingspatroon en zijn vatbaar voor meerdere ziekten.

Gelukkig hebben ze geen exotische voedingsmiddelen nodig om in hun omgeving gezond te zijn. Het is echt heel gemakkelijk om Afrikaanse schildpadden te eten te geven. Je kan de meeste voeding die ze eten, buiten vinden. Bovendien kan je andere dingen aan hun voeding toevoegen en het zelfs nog smakelijker maken.

Afrikaanse schildpadden

De Afrikaanse sporenschildpad komt oorspronkelijk uit het noorden van Centraal-Afrika. Het woord “sporen” is afkomstig van hun krachtige voorpoten. Dit is een groot ras hoewel ze niet zo groot zijn als de Galáposschildpad of de Aldabra-reuzenschildpad.

De lange levensduur van deze schildpadden is heel indrukwekkend. Ze worden ongeveer 40 tot 70 jaar oud. Wat verbazingwekkend is, is dat men schat dat ze zelfs nog langer leven. Deze reptielen zijn in de meeste delen van de wereld geweldige huisdieren. Ze hebben echter een warm klimaat nodig om te overleven en door het jaar heen veel zonlicht.

Hun natuurlijke leefomgeving wordt tegenwoordig bedreigd door de verstedelijking. Het resultaat is dat men ze nu wereldwijd beschouwd als een kwetsbare soort. De enige manier om thuis een Afrikaanse schildpad te hebben, is via een professionele fokker.

De voeding van Afrikaanse schildpadden is heel uitzonderlijk. Hun dieet bevat namelijk geen dierlijke eiwitten of fruitsoorten. Het voedingspatroon van deze dieren mag alleen uit elementen bestaan die zich dichtbij bevinden. Het bestaat voornamelijk uit gras, hooi en een verscheidenheid aan groenten.

De kenmerken van Afrikaanse schildpadden

Welke voeding geef je aan Afrikaanse schildpadden?

Calcium is echt een belangrijk element in het dieet van de Afrikaanse schildpad. Het is vooral nodig voor de vorming van hun schild dat vatbaar is voor vervormingen als ze niet de juiste voeding krijgen.

Bovendien helpt calcium hen ook om de zonnestralen te absorberen die ze gebruiken om vitamine D aan te maken. Deze vitamine is fundamenteel voor hun volledige lichaam.

Wat moeten ze dan vooral dagelijks eten? Hun voeding moet bestaan uit verschillende bloemen, gras en hooi. Paardenbloemen, klaver, wilde bloemen enzovoort kunnen deel uitmaken van hun dagelijks voedsel.

Als je jouw schildpad in een open ruimte houdt, zal het geen probleem zijn om te krijgen wat ze nodig hebben. Bevindt jouw schildpad zich echter in een afgesloten ruimte zoals een appartement, dan moet je hun dieet aanvullen met veel verschillende gewone groene bladeren.

Wanneer je dit doet, zal je ook voorzichtig moeten zijn. Je wilt hen immers geen schade berokkenen. Net als mensen zijn schildpadden vatbaar voor verslavingen aan wat ze eten. Het is dus geen goed idee om hen veel fruit te geven omdat ze dit heel lekker vinden.

Dit zijn enkele van de meestvoorkomende fruitsoorten die mensen hun Afrikaanse schildpadden te eten geven: komkommer, tomaten, vijgen, appels en peren.

Je kan hen dus deze vruchten geven. De voedingsstoffen die ze bevatten, zijn echter niet voldoende. Dit kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Het kan gebeuren dat je ze alleen merkt als het te laat is.

Probeer te vermijden om hen vlees te geven, wat voor soort vlees dan ook. Op die manier zal je misvormingen voorkomen. De voornaamste reden is dat hun verteringssysteem niet ontworpen is voor het verwerken van vlees. Deze dieren zijn namelijk herbivoren.

Het voedingspatroon van Afrikaanse schildpadden

Het algemeen dieet van Afrikaanse schildpadden

Hun dieet moet voornamelijk uit wilde grassen bestaan. Als je wilt kan je een kleine hoeveelheid fruit toevoegen om hun voeding een beetje meer smaak te geven. De aanbevolen hoeveelheid is 90% gras en bloemen en 10% fruit.

Je kan elke dag veel voedsel voor hen klaarzetten. Ze hebben namelijk een traag metabolisme. Een alternatief is dat je hen door de dag heen kleine porties geeft.

Afrikaanse schildpadden kunnen minstens één week zonder water. Dat komt omdat ze in de droge gebieden in Afrika kunnen overleven.

Het is ook een goed idee om wat calciumsupplementen toe te voegen. Op die manier voorkom je dat ze een tekort aan calcium ontwikkelen. Geef hen echter niet te veel want het kan ook misvormingen aan hun schild veroorzaken.

Als je je zorgen maakt over wat je Afrikaanse schildpadden te eten kan geven, weet dan dat het heel eenvoudig is. Ze hebben alleen maar een grote ruimte zoals een tuin nodig. Dan zullen ze voor zichzelf zorgen.

Onthoud ook dat je hun inname van calcium in het oog moet houden. Geef hen eveneens een kleine hoeveelheid fruit zodat ze van hun maaltijden kunnen genieten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Petrozzi, F., Hema, E.M., Demaya, G.S., Benansio, J.S., Eniang, E.A., Diagne, T., Segniagbeto, G.H., and Luiselli, L. 2020. Centrochelys sulcata (Miller 1779) – African Spurred Tortoise, Grooved Tortoise, Sahel Tortoise, Tortue Sillonnée. In: Rhodin, A.G.J., Iverson, J.B., van Dijk, P.P., Stanford, C.B., Goode, E.V., Buhlmann, K.A., and Mittermeier, R.A. (Eds.). Conservation Biology of Freshwater Turtles and Tortoises: A Compilation Project of the IUCN/SSC Tortoise and Freshwater Turtle Specialist Group. Chelonian Research Monographs 5(14):110.1–16. doi: 10.3854/crm.5.110.sulcata.v1.2020; www.iucn-tftsg.org/cbftt/.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.