Alles dat je moet weten over hondenbegroetingen

Het correct vasthouden van de riem van je hond is belangrijk als het gaat om het begroeten van andere mensen en honden, op die manier kun je mogelijke ongewenste situaties voorkomen.
Alles dat je moet weten over hondenbegroetingen

Laatste update: 13 mei, 2020

Als je in het park bent met je hond en je ziet plotseling een andere hond aankomen, hoe kun je dan zien of deze goede bedoelingen heeft? En vooral, hoe laat je je hond de ander begroeten? Lees dit artikel om meer te weten te komen over hondenbegroetingen.

Soorten hondenbegroetingen

Sommige honden zijn rustig en analyseren de situatie als een andere hond hen benadert. Eerst ruiken ze aan de neus, dan de rug en dan beslissen ze of ze hun nieuwe vriend kunnen vertrouwen en met hem kunnen spelen.

Anderen daarentegen “denken” minder lang na en bespringen de hond meteen. Ze kunnen er letterlijk bovenop springen of zelfs hun speeltje afpakken. Er zijn zelfs honden die willen dat hun nieuwe vriend door het park gaat rennen en met hen speelt tot ze moe zijn.

Hondenbegroetingen kunnen afhangen van de persoonlijkheid en de leeftijd van elk dier, maar ook van de training die ze hebben gehad. Hoewel je hun persoonlijkheid of leeftijd niet onder controle kunt houden, heb je wel invloed op hun training.

Twee honden spelen enthousiast met elkaar

Hoe moeten honden elkaar begroeten?

Als je je huisdier mee naar buiten neemt voor een dagelijkse wandeling door het park, komt hij waarschijnlijk in contact met andere honden. Daarom is het heel belangrijk dat je hem leert hoe ze nieuwe of zelfs oude vrienden kunnen begroeten.

Om problemen met andere honden, en natuurlijk hun baasjes, te voorkomen, moet je hem misschien nieuwe dingen leren.

Het maakt niet uit of je hond gewend is om “alleen” op straat te lopen. Je zult nooit weten wat je kunt verwachten in het park. Er kan een nieuwe hond in de buurt zijn waarmee je hond niet vertrouwd is en hun verlangen om elkaar te ruiken kan een gevecht veroorzaken.

In dit geval kan aanlijnen een tweesnijdend zwaard zijn. Dit komt omdat aan de riem trekken één van de typische fouten is die baasjes maken wanneer een ander dier nadert.

Je moet heel voorzichtig zijn op dit moment, want als je hond spanning op zijn halsband voelt, kan hij denken dat er gevaar dreigt. Hij kan denken dat het andere dier dat hij ziet een bedreiging is, en ze zullen proberen hem aan te vallen.

Daarom moet je je hond aan een korte riem laten lopen en niet aan de riem trekken als je hond een ander dier tegenkomt. Je kunt overwegen om met de eigenaar van de andere hond te praten om hen te vragen hetzelfde te doen. Op die manier zal geen van beide honden gewond raken en zal de ervaring voor iedereen aangenaam en plezierig zijn.

Als je hond ooit in een gevecht is geraakt, of als je weet dat hij niet erg goed overweg kan met andere honden die hij niet kent, probeer dan de methode van de korte riem te gebruiken.

Een hond benadert een andere hond die in het gras ligt

Het gedrag van de baasjes

Aan de andere kant moet je niet alle verantwoordelijkheid bij je huisdier leggen. Goede hondenbegroetingen zijn ook gebaseerd op hoe hun baasjes met de situatie omgaan en welke emoties ze op hun honden overbrengen.

Als je hond dus denkt dat je bang of gespannen bent over de situatie, zullen ze daarnaar handelen. Dit zal ook gebeuren als je hun riem korter maakt, omdat ze het als een teken van gevaar zien en de confrontatie aan willen gaan. Vergeet niet dat je huisdier alles zou doen om jou te beschermen.

Zet alle extreme of negatieve gedachten even opzij. Ga er niet van uit dat je hond wordt aangevallen, omdat hij klein is of omdat de andere hond van een “gevaarlijk ras” is (zoals een pitbull of rottweiler). Blijf altijd rustig, maar let op als er iets misgaat.

Een ander zeer belangrijk ding tijdens hondenbegroetingen is het analyseren van de lichaamstaal van de honden en de baasjes. Je moet weten wanneer je puppy blij is, wanneer hij op het punt staat aan te vallen, of wanneer hij geen last wil hebben van een ander dier.

Als je je beste vriend goed begrijpt, kun je anticiperen op een eventueel conflict. Als hij bijvoorbeeld zijn staart of oren optilt, zijn hoofd naar achteren trekt of zijn tanden laat zien, moet je de hond weghalen van de bron van agressie en ze een andere keer proberen te socialiseren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barrera, G., Elgier, Á., Jakovcevic, A., Mustaca, A., & Bentosela, M. (2009). Problemas de comportamiento en los perros domésticos ( canis familiaris ) : Psychology of learning contributions. Revista de Psicología. https://doi.org/10.1080/10304312.2014.966404


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.