Hond miste zijn baasje en deed dít zodat hij terug zou komen...

Hond miste zijn baasje en deed dít zodat hij terug zou komen...

Laatste update: 15 mei, 2018

Als je een hond hebt, heb je waarschijnlijk het unieke soort geluk ervaren dat zich voordoet wanneer je thuis komt na een lange dag weg (of misschien zelfs na 10 korte minuutjes). Je hond begroet je dan alsof hij je al maanden niet gezien heeft. Nou, deze hond miste zijn baasje enorm en besloot dit op een hele aparte manier te laten zien…

Deze hond miste zijn baasje… en iedereen weet het

Hond miste zijn baasje

Wanneer je boodschappen gaat doen of gaat shoppen, verwacht je niet de situatie aan te treffen die wij nu met je gaan delen. Mensen in een parkeergarage van een supermarkt (in de Russische stad, Brjansk) waren geschokt toen ze plotseling getoeter vanuit een geparkeerde auto hoorden!

Ze begrepen niet wat er aan de hand was tot ze de auto benaderden. Wat ze daar zagen, greep echt hun aandacht: er zat een hond die op de claxon aan het duwen was!

Niet alleen dit, maar hij was ook ontroostbaar aan het janken en piepen. Hij wist natuurlijk niet hoe hij anders ervoor kon zorgen dat zijn baasje terug zou komen en hem mee naar huis zou nemen. Deze hond miste zijn baasje zo erg dat een boel herrie de enige manier was om dit te laten blijken.

Deze hond miste zijn baasje zo erg dat hij zelfs gefilmd is. Kijk deze viral video op youtube en kijk hoe het dier uit wanhoop voor zijn baasje jankt.

Waarom missen honden hun baasjes?

Het gedrag van onze huisdieren leert ons van alles over hun gevoelens en gedachtes. Verschillende studies hebben aangetoond dat honden hun eigenaren missen wanneer ze weg gaan, ook al is dit deel van een dagelijkse routine (bijvoorbeeld vanwege werk).

Wanneer we niet bij onze honden zijn, kunnen ze zich verlaten voelen, ook al is dit in feite niet het geval! Zij weten echter niet dat je binnen een paar uurtjes terug zal komen, de deur opent en gewoon weer naar binnen wandelt.

Honden laten het goed merken als ze zich verlaten voelen door hun baasje. Tijdens de afwezigheid van hun baasje kan de hond depressief, angstig en gestrest lijken. Blaffen, janken of kattenkwaad zijn simpelweg uitingen van deze gemoedstoestanden.

Vaak zeggen we ze dat ze zich moeten gedragen terwijl wij weg zijn, of dat we ‘zometeen terug’ zijn (of dat we alleen maar eventjes gaan werken, boodschappen doen, of dat we iets lekkers voor ze meenemen). Dit begrijpen zij echter niet. Zij kunnen alleen denken en echt voelen dat wij ze hebben verlaten en we nooit meer terugkomen.

Honden zijn erg sociale dieren en vinden het fijn om in groepen te leven (ofwel in roedels, waar wij niet alleen deel van uit maken, maar ook de leiders van zijn). Dit is één van de redenen dat ze het moeilijk hebben als wij weg gaan. Als het aan de honden lag, zouden ze elk minuut van elke dag aan onze zijde blijven!

Verlatingsangst: sommige rassen ervaren dit vaker dan anderen

Verschillende hondenrassen reageren uiteenlopend op hun vertrekkende baasje. Sommigen lijden zelfs aan ‘verlatingsangst.’ Ze voelen zich extreem ontdaan wanneer hun baasje weg is.

Rassen die een grotere genetische aanleg hebben om verlatingsangst te ontwikkelen, zijn:

  1. Kruisingen
  2. Duitse herdershond
  3. Labrador retriever
  4. Cocker spaniël
  5. Beagle
  6. Bassethond
  7. Maltezer
  8. Bichon frisé
  9. Lhasa apso
  10. Weimaraner
  11. Continentale dwergspaniël
  12. Berner sennenhond
  13. Alaska-malamute
  14. Havanezer
  15. Engelse dwergspaniël
  16. Japanse spaniël
  17. Australische herder
  18. Bordercollie
  19. Cavalier King Charles-spaniël
  20. Vizsla
Bordercollie

In de bovenstaande lijst zijn herdershonden, jachthonden, berghonden en kleine honden opgenomen. Waarom missen deze honden ons meer dan anderen? Dat heeft alles te maken met de aard van de beestjes: vooral deze rassen leven graag in roedels in plaats van alleen.

Voor kruisingen (nummer 1 in de lijst) geldt dat hun gedrag ook vaak stamt uit de tijd die ze op straat of in een asiel hebben doorgebracht. Wanneer ze eenmaal bij een menselijke familie horen, raken ze zo sterk gehecht dat ze scheiding of verlating van hen met grote moeite ondergaan. Het gevoel van eenzaamheid is erger bij deze honden vanwege hun verleden. Hierdoor kan het zo zijn dat ze nooit écht wennen aan jouw afwezigheid.

Nog één tip tot slot: dierenartsen adviseren een wandeling met je hond voordat je het huis verlaat. Dit vermindert het stressniveau van je hond.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.