Hoe honden zichzelf uiten

Hoe honden zichzelf uiten
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 22 december, 2022

Hoewel sommige mensen niet willen geloven dat honden zichzelf uiten, hebben honden hun eigen soort taal. Daarnaast kunnen ze ook mensen begrijpen.

Als je hond goed getraind is, dan zal hij zichzelf kunnen uiten en kunnen gehoorzamen aan bevelen. Daarom zijn er een aantal gedragstekenen en richtlijnen die op deze overtuiging gebaseerd zijn. Ze zullen je helpen om uit te vinden van je hond je vertelt.

Tekenen waarmee honden zichzelf uiten

Tekenen waarmee honden zichzelf uiten
  • Wanneer een hond naast je slaapt, dan is dit zijn manier om zijn liefde, affectie en kameraadschap te tonen. Het is echter niet goed voor honden om eraan gewend te raken met mensen te slapen. Het is beter voor ze om alleen te slapen.
  • Loyaliteit is de beste eigenschap van je huisdier. Hij houdt van je en wil volledig loyaal aan je zijn zo lang als hij leeft.
  • De staart is het meest bekende signaal van de hond. Mensen hebben het altijd gelezen als een indicator van vrolijk, verdrietig of bang zijn. Het kan echter ook andere gevoelens zoals ongemak, nervositeit en angst aantonen.
  • Likken is ook een manier waarop honden zichzelf uiten. Als een hond zijn baasje likt, dan is dat niet alleen een teken van liefde. Dit gebaar betekent andere dingen zoals onderwerping, gehoorzaamheid en gezelschap. Onthoud dat likken plaatsvindt op een hele jonge leeftijd tussen moeder en pup.
  • Honden stammen af van de wolven, dus bij een roedel horen is heel belangrijk voor hen. Ze verzorgen en beschermen altijd hun roedel. Als hun baasjes, maken mensen er ook deel van uit. Wanneer er geen honden in de buurt zijn, dan wordt de menselijke familie hun roedel. Daarom zullen ze hun roedel gebruiken voor verschillende dingen zoals bescherming, gezelschap en veiligheid.

Aanvullende informatie over hoe honden zichzelf uiten

  • Iedereen weet dat honden de neiging hebben om de wonden van hun baasjes te likken. Echter weten honden het ook wanneer hun baasje ziek is. Ze zullen hem of haar zoveel mogelijk proberen te helpen, door bijvoorbeeld altijd bij ons te zijn. Ze zullen proberen om de pijn van hun baasje te verlichten en verzachten.
  • Springen is doorgaans een teken van liefde en geluk. Honden kunnen onder andere zichzelf uiten door te springen. Ze willen hiermee bereiken dat ze op dezelfde hoogte komen als hun baas. Vervolgens zullen ze ons likken en hun poten op onze handen leggen als we niet bukken.
  • Het is ook normaal voor een hond om tegen zijn baas aan te leunen. Dit is gewoonlijk bedoeld om je aandacht te trekken om met hen te spelen, affectie te tonen, of je er gewoonweg aan te herinneren dat ze honger hebben en dat het tijd is om te eten.

Gezichtsuitdrukkingen

Je hebt het fout als je gelooft dat je hond niet lacht. Er zijn heel veel onderzoeken die aantonen dat huisdieren de capaciteit hebben om heel veel verschillende expressies te laten zien. Je kunt verschillende betekenissen ontdekken via deze gezichtsuitdrukkingen, zowel positief als negatief. Als je hond naar je kijkt terwijl hij zeker weten naar je lacht, dan is dat een teken van affectie.

Wanneer je gebaren maakt en de hond naar je kijkt, dan is dat een duidelijk teken dat hij zich bewust is van elke beweging die je maakt en dat hij zich helemaal aan jou overgeeft.

Kleine dingen “stelen” en blaffen

Blaffende hond

Als je hond een sok of een schoen “gestolen” heeft, dan moet je dat niet interpreteren als iets slechts. Je moet begrijpen dat hij dat doet omdat hij je mist. Het voorwerp draagt jouw geur met zich mee en hij heeft het nodig om zich goed te voelen.

Er is iets vergelijkbaars aan de hand met blaffen. Je moet niet geïrriteerd raken als je hond blaft naar herrie of rare geluiden die uit de richting van de voordeur komen. Je moet begrijpen dat hij voor je aan het zorgen is. Hij probeert dat wat hij ziet als zijn thuis en zijn familie te beschermen. Blaffen is de manier waarop hij iets beschermt dat belangrijk voor hem is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.