En, lijken honden echt op hun baasjes?

Het kan zijn omdat veel mensen proberen een hond te kiezen die een vergelijkbare persoonlijkheid of energieniveau lijkt te hebben, of omdat honden het vermogen hebben om hun baasjes te "imiteren," maar sommige mensen zeggen dat veel honden op hun baasjes lijken.
En, lijken honden echt op hun baasjes?

Laatste update: 22 maart, 2019

Heb je ooit wel eens iemand op straat zien lopen met zijn hond, waarbij het je opviel dat het baasje wel erg veel op de hond leek? De manier waarop ze lopen, hun stijl, en zelfs de manier waarop ze eruit zien, zijn als een spiegelbeeld. Maar lijken honden echt op hun baasjes? Lees verder om hier achter te komen!

Honden lijken op hun baasjes

Sommigen lopen rustig, anderen zijn als een Tasmaanse duivel. Dan zijn er ook enkelen die veel slapen en weer anderen die van beweging houden. Hebben we het over honden en hun baasjes? Nou, we hebben het over beiden!

Mensen die huisdieren thuis hebben, weten dat onze dieren vaak persoonlijkheidskenmerken of gewoontes hebben die ze waarschijnlijk van hun baasjes hebben overgenomen.

Mensen zeggen bijvoorbeeld vaak het volgende over hun huisdier:

  • ze houden van zonnebaden
  • hij houdt niet van onweer
  • ze zijn een beetje verlegen bij vreemden
  • hij kan echt niet stil zitten

Dit zijn allemaal dingen die baasjes vaak zeggen over honden, maar ze kunnen ook toegepast worden op mensen.

Als je meerdere honden hebt, ben je het er vast mee eens dat ze net als hun baasjes zijn. Je viervoetige vrienden kunnen lui zijn, of juist actief, slaperig of energiek, verlegen of spontaan, ze kunnen veel eten of juist weinig, en er kan veel worden toegevoegd aan de lijst.

Honden slapen samen met hun baasjes

Maar waarom is dat precies? Een theorie is dat mensen instinctief hun huisdier kiezen gebaseerd op gelijkenissen. Dat is waarom je vaak een rusteloze hond vind met een nerveus baasjes, of een kalme eigenaar en een ontspannen huisdier.

Dat is niet iets wat je meteen al weet als je je nieuwe beste vriend adopteert, maar er zijn zeker bepaalde neigingen als het gaat om het kiezen. Als je je tijd meer zittend doorbrengt, en van water houdt, is de kans groot dat je voor een labrador retriever kiest.

Als je echter heel actief bent en van beweging houdt, dan kies je waarschijnlijk uiteindelijk voor een dalmatiër of een jackrussellterriër.

Dit geldt ook voor onze romantische partners. Je voelt je meestal aangetrokken tot iemand die bij je past, of die in ieder geval dezelfde interesses heeft. Misschien is dit waarom mensen zeggen dat honden op hun baasjes lijken op een lichamelijke, esthetische manier: lang of kort haar, de grootte van de neus, hoofd, gezicht, enzovoort.

Imiteren honden de mensen om hen heen?

Een andere theorie zegt dat het niet zozeer is dat baasjes hun honden kiezen die op hen lijken, maar dat honden de mogelijkheid hebben om de mensen om zich heen te imiteren. Natuurlijk, ze doen het het meest met iemand die ze zien als hun “leider” of alfa.

Vrouw met een puppy

Aanpassing aan een omgeving is een belangrijk onderdeel van het overleven. Daarom lijken honden vaak op degene die hen voedt en onderdak biedt. Je moet ook niet vergeten dat honden zichzelf als onze gelijken zien, ongeacht het verschil in soorten. Dus proberen ze hun baasje na te bootsen, en gebruiken ze hem als rolmodel.

Wat gebeurt er dan met honden die bij het ene gezin wonen en vervolgens bij een ander gezin gaan wonen? Ze zijn hoogstwaarschijnlijk in staat om hun gewoonten en persoonlijkheid te veranderen op basis van hun nieuwe baasjes, hoewel sommige delen van hun oude zelf misschien in hun geheugen achterblijven.

Je moet ook rekening houden met de gewoonten van een bepaald familielid of baasje. Als je actief bent en je hond elke dag mee naar buiten neemt, zullen ze waarschijnlijk jouw gewoonten “weerspiegelen,” zelfs als het een meer sedentair ras is.

Honden zijn ook niet de enige dieren die de menselijke houding en persoonlijkheid kunnen nabootsen. Dolfijnen, walvissen en apen lijken ook een aantal van onze eigenschappen aan te nemen als ze in de buurt van mensen zijn. Katten daarentegen doen dit nooit echt, ook al leven ze onder hetzelfde dak met hun menselijke familie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Elgier, Á. M., Fosacheca, S. E., Mustaca, A. E., & Bentosela, M. (2008). La relación entre los perros domésticos (canis familiaris) y sus dueños; efectos sobre el aprendizaje de una tarea comunicativa. In XV Jornadas de Investigación y Cuarto Encuentro de Investigadores en Psicología del Mercosur.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.