Een vrouw redt een babyolifant en verwelkomt haar in haar huis

Een vrouw redt een babyolifant en verwelkomt haar in haar huis
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 22 december, 2022

Soms kiezen mensen niet voor een huisdier vanwege ruimtegebrek. Maar sommige verhalen, zoals dat van babyolifant Moyo, laten ons zien dat alles mogelijk is. Haar verhaal gaat viraal de hele wereld over.

Een prachtig verhaal

Moyo was een babyolifant die halfdood gevonden werd. Ze was met haar kudde een rivier aan het oversteken toen de stroom haar meesleurde, weg van haar familie.

Maar gelukkig was een organisatie genaamd Wild is Life haar redding. De oprichtster, Roxy Danckwerts, adopteerde haar en werd haar nieuwe moeder. Nu helpt Moyo haar met al haar werk, op elke manier dat ze maar kan.

De logische gedachte is dat Moyo’s groei in dit geval alles heel moeilijk gaat maken. Toen de olifant een baby was volgde ze haar eigenaar door heel het opvangcentrum. Maar ruim een jaar later zijn de dingen aan het veranderen. Moyo, ten goede of ten kwade, wil haar baasje nog steeds zo’n beetje overal volgen. Door haar snelle groei en haar steeds grotere omvang wordt dat moeilijk.

Samenwonen zorgt voor chaos in huis: ze sloopt dingen en creëert situaties die ieders geduld op de proef stellen, maar de onderlinge liefde tussen de olifant en haar baasje is sterk.

Moyo woog meer dan 100 kilo bij haar geboorte. We hebben allemaal films gezien waarin wilde dieren zich aanpassen aan het leven tussen mensen. Maar Moyo zal in een geschiktere ruimte moeten gaan wonen naarmate de tijd vordert. Nu ze dat nog kunnen genieten ze allebei van een liefde die verder gaat dan elk eventuele verschil in soort.

De zorg voor een babyolifant

Olifanten hebben goede zorg nodig door gespecialiseerd personeel. Zij nemen de dagelijkse zaken voor hun rekening. Denk daarbij aan voedsel, huidverzorging en hun enorme waterbehoefte. Olifanten drinken tot 200 liter per dag, en zelfs nog meer als de temperaturen hoog zijn!

Afrikaanse olifanten kunnen beter tegen hitte dan Aziatische olifanten. Een van de redenen daarvoor is dat ze door hun leefomgeving gewend zijn aan hoge temperaturen.

Een olifantenhuid heeft dagelijkse verzorging nodig. Zonder het gebied rond hun oren, de slagtanden, de achterpoten, de buik en de huid rondom de ogen te vergeten. De dode huidcellen op de rug moeten verwijderd worden, aangezien het lang kan duren voor ze vanzelf loslaten. Na een bad moet een olifant zo snel mogelijk afgedroogd worden zodat ze het niet koud krijgen.

Het voeden van een babyolifant naarmate ze groeit

Volwassen olifant en babyolifant trekken door de savanne

Om een olifantenkalf te voeden kun je het beste een grote fles met een mengsel van magere melk en kokosolie geven. Hoewel ze in het begin elke drie uur gevoed moeten worden, gaat dit uiteindelijk omlaag naar driemaal per dag, met iedere keer extra plantenvoeding. Een olifant heeft drie jaar melk nodig en vijf jaar kokosolie.

Babyolifantjes vergen veel aandacht, contact en liefde. Ze hebben de hele tijd interactie nodig, veel water en fysieke spelletjes zoals worstelen.
‘s Nachts wil een babyolifant graag met een grote grove deken over haar heen slapen die haar moeder simuleert. Tot de leeftijd van twee slaapt ze met anderen erbij.

Ook socialisatie is belangrijk – samen met andere leden van hun soort zijn om met elkaar te kunnen communiceren. Wilde kuddes accepteren verweesde olifanten meestal heel goed omdat het echte kuddedieren zijn.

Soms mensen kiezen niet voor een huisdier vanwege ruimtegebrek. Maar sommige verhalen, zoals dat van babyolifant Moyo, laten ons zien dat alles mogelijk is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.