Ben je klaar voor een huisdier? Weet je het zeker?

Als je een huisdier wilt, zorg er dan voor dat je voldoende geld, ruimte en vrije tijd hebt en dat je iemand kent die bereid zou zijn om op je huisdier te letten als jij een paar dagen weg moet.
Ben je klaar voor een huisdier? Weet je het zeker?

Laatste update: 06 februari, 2019

Het adopteren van een kat of een hond is een grote verantwoordelijkheid. Het zijn totaal verschillende soorten met verschillende behoeften. Het is daarom verstandig om eerst heel goed na te denken voordat je een beslissing neemt. Ben je klaar voor een huisdier?

In dit artikel zetten we een aantal belangrijk aspecten op een rij die je moet overwegen voordat je een huisdier neemt.

Ben je klaar voor een huisdier? Zo kun je het zeker weten

Misschien heb je een aantal leuke video’s van katten of honden gezien op internet en dacht je bij jezelf: “Ik wil er ook eentje.” Misschien heeft de hond van een vriend van je puppy’s gekregen en kan hij ze zelf niet houden. Hoe je ook op het idee komt, zorg ervoor dat het geen beslissing is die je lichtvaardig neemt.

Dieren zijn geen speelgoed. En je kunt ze al helemaal niet zo maar aan de kant doen als je er verveelt mee raakt.

Misschien denk je wel dat je klaar bent voor een huisdier maar wil je het echt zeker weten voordat je een definitieve beslissing neemt. Zo ja, dan kan het misschien helpen om deze vragen voor jezelf te beantwoorden:

1. Waarom wil je een huisdier?

Dit is de eerste vraag die je moet beantwoorden en probeer zo eerlijk mogelijk te zijn. Misschien wil je een huisdier omdat je een beetje eenzaam bent, misschien houd je echt van dieren, of wellicht wil je gewoon een maatje hebben om mee te trainen. Of misschien hadden jullie vroeger altijd huisdieren.

2. Ben je bereid om vele jaren voor het dier te zorgen?

Afhankelijk van wat voor dier of ras je van plan bent te adopteren en hoe goed het wordt verzorgd, kan een dier wel meer dan tien jaar oud worden. Het gaat dus om een langdurige verbintenis.

Deze verbintenis houdt in dat je het dier dagelijks te eten geeft, er goed voor zorgt, hem misschien wel een paar keer per dag moet uitlaten en hem misschien wel meer dan een decennium gezond moet houden.

Vrouw speelt met kat

3. Heb je genoeg vrije tijd?

Dit is echt belangrijk. Adopteer geen dier als je denkt dat hij waarschijnlijk de hele dag alleen thuis zal zijn. En ook niet in de hoop dat je huisdier 24 uur per dag zal slapen zodat jij kan studeren of uitrusten.

Dieren hebben nu eenmaal bepaalde behoeften als het gaat om lichaamsbeweging en buitenactiviteiten. Dit geldt vooral als je van plan bent om een hond te nemen of als je in een appartement in de stad woont.

Als dit het geval is, moet je minstens één keer per dag met de hond naar een park of een flink rondje lopen. Het maakt niet uit of het regent, sneeuwt, warm of koud is, je zult het moeten doen.

Ook is het niet de bedoeling dat een hond meer dan acht uur per dag zonder gezelschap zit. Waarom? Dit kan er namelijk voor zorgen dat je hond gedragsproblemen ontwikkelt als gevolg van angst, depressie en stress.

Als je dus van jezelf weet dat je dagelijks ‘s ochtends vroeg de deur uitgaat en pas laat weer thuiskomt, is het een goed idee om voorlopig geen huisdier te nemen.

4. Heb je genoeg geld?

Eten voor huisdieren, of je het nu zelf maakt of koopt in de winkel, afspraken bij de dierenarts, speelgoed, een bed en vrijwel al het andere dat huisdieren nodig hebben, kost geld. Hoewel ze misschien niet zo veel eten als een mens (afhankelijk van het soort dier), is het toch belangrijk om na te gaan of je een huisdier echt kunt veroorloven.

Meisje met hond

Vergeet niet, sommige dieren kunnen meer dan tien jaar oud worden. Je moet dus ook naar de toekomst kijken. Natuurlijk kun je de toekomst niet voorspellen, maar als je veel schulden hebt en elke maand weer moeite hebt om rond te komen, dan is dit misschien niet het beste moment om aan een huisdier te denken.

5. Ken je iemand die voor je huisdier zou kunnen zorgen als jij ergens naartoe moet?

Dit is vooral belangrijk als je op vakantie gaat. Maar ook als je een keer een weekendje wilt ontspannen op het platteland of iets anders wilt doen waardoor je er een paar dagen niet kunt zijn voor je huisdier.

Dit is uiteraard ook van belang als je ziek wordt, of zelfs als er iets ergers met je gebeurt. Veel mensen kiezen ‘peetouders’ voor hun huisdieren die verantwoordelijk worden voor de huisdieren als zij er niet meer zijn.

6. Ben je echt klaar voor een huisdier?

Om echt te weten of je klaar bent voor een huisdier, moet je tot slot nadenken of je wel genoeg ruimte hebt voor een huisdier. Natuurlijk kun je altijd verhuizen. Als je echter in een klein huis woont, zou het altijd beter zijn om te kiezen voor een kleiner dier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een poedel of een mopshond. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.