Volg deze 4 tips als je wordt aangevallen door een hond

Kalmte kan in deze situaties het verschil maken als het gaat om ongedeerd wegkomen. Daarom moet je kalm blijven en plotselinge bewegingen vermijden. Daarna hangt het af van wat de hond gaat doen.
Volg deze 4 tips als je wordt aangevallen door een hond

Laatste update: 28 januari, 2021

Als je je afvraagt wat je moet doen als je ooit wordt aangevallen door een hond, dan zijn de tips in dit artikel zeker nuttig. Het zal je immers leren hoe je een dergelijke situatie kunt vermijden en hoe je kunt reageren als je verrast wordt door een gevaarlijk of agressief dier.

Wat te doen als je wordt aangevallen door een hond

Duizenden mensen worden elk jaar gebeten of aangevallen door honden en vaak ligt de fout niet bij de hond. Als de hond een eigenaar heeft dan is hij de persoon die de hond kennelijk heeft verwaarloosd of niet voldoende heeft getraind. Als het om een zwerfhond gaat heeft die hond waarschijnlijk nog nooit eerder een training gehad.

Om problemen te voorkomen kun je een aantal tips lezen over wat je moet doen als je wordt aangevallen door een hond.

1. Blijf rustig en loop niet weg

Mensen zeggen dat “honden angst kunnen ruiken” en dat als ze dat doen de kans groter is dat ze aanvallen. Het is zeker waar dat honden lichaamstaal kunnen lezen en ernaar kunnen handelen.

Als je rent, schreeuwt of plotselinge bewegingen maakt zal je de hond waarschijnlijk bang maken. Met als gevolg dat de kans toeneemt dat je aangevallen wordt.

Daarom is het een goed idee om langzaam te ademen, een positieve houding aan te nemen en stil te blijven staan.

Als de hond je nadert, blijf dan staan met je handen in je zakken of armen gekruist. Verander jezelf in een standbeeld zodat de hond zijn interesse in jou verliest. Zelfs als ze heel dicht bij je komen ruiken is het belangrijk om niet te bewegen.

Agressieve hond die blaft

Houd de hond in je perifere gezichtsveld maar kijk niet direct in zijn ogen. Honden zien dat als een bedreiging.

Veel mensen maken de fout om weg te lopen. Dit is het ergste wat ze kunnen doen omdat de hond dan achter hen aan gaat jagen alsof ze een prooi zijn. Bovendien zijn ze waarschijnlijk sneller dan jij, zelfs als je op de fiets zit.

2. Geef ze een commando

Het maakt niet uit of het je eigen hond, een buurhond of een zwerfhond is. Ze begrijpen allemaal wat je bedoelt met een stevig “nee.” Jouw stem moet gezag uitstralen en zelfverzekerd klinken.

De intensiteit van je stem is belangrijk omdat de hond zich in de meeste gevallen realiseert dat hij moet vertrekken of kalmeren.

Vermijd schreeuwen of snel praten. Dit zal de hond alleen maar in verwarring brengen en nog zenuwachtiger maken. Als je rustig blijft, dan is de kans groter dat hij dat ook zal doen.

3. Leid ze af

Als je wat voedsel in je tas of in je hand hebt kun je het van je af gooien zodat de hond het gaat zoeken en je tijd hebt om te ontsnappen. Als je dikwijls langs een plek moet waar regelmatig een agressieve hond rondloopt, probeer dan altijd iets bij je te hebben dat je kunt gebruiken om hem af te leiden.

Je kunt koekjes, traktaties of zelfs een bal meenemen. Op deze manier kun je ze afleiden terwijl je verder gaat. Maar zelfs dan geldt nog steeds dat je niet moet rennen of plotselinge bewegingen moet maken. Dit kan de oorspronkelijke afleidingsmanoeuvre volledig tenietdoen.

Persoon bijna aangevallen door een hond

4. Neem de foetushouding aan

Als je niet aan de hond kunt ontsnappen, of als je omvalt, is het goed om de foetushouding aan te nemen om je vitale lichaamsdelen te beschermen.

Een hond zal doen wat hij kan om je in je keel te bijten omdat het een “vitaal” gebied is. Probeer dus ook je gezicht en borst te bedekken met je armen en handen. Trek je knieën in om je maag te beschermen.

Houd deze positie enkele minuten vol. Laat de hond dicht bij je komen en aan je ruiken. Maar wat je ook doet, gebruik dit niet als een gelegenheid om zelf een klap uit te delen. Dit zal namelijk de hond alleen maar agressiever maken.

Als het niet gelukt is de hond van je af te houden

Als je er na dit alles nog steeds niet in bent geslaagd om de hond te beletten je aan te vallen, dan is de volgende stap het behandelen van de wonden die hij eventueel heeft toegebracht. Afhankelijk van de ernst van de wonden kan het zijn dat je naar een arts moet gaan.

Als je niet weet welke hond je aangevallen heeft is het aan te raden om naar de dokter te gaan voor vaccinaties of een tetanusprik.

Als je de eigenaar kent moet je ze op de hoogte brengen van wat er gebeurd is. Zodoende kunnen ze er zeker van zijn dat hun huisdier niemand anders aanvalt of bijt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.