9 redenen waarom honden overgeven

9 redenen waarom honden overgeven

Laatste update: 08 mei, 2018

Honden kunnen om meerdere redenen overgeven. Meestal is de reden niet ernstig. Als het echter steeds voorkomt, kan het een teken zijn van iets zorgelijks en is het nodig om een dierenarts te raadplegen. We vertellen hier wat enkele redenen kunnen zijn dat een hond braakt.

Overgeven bij honden: wanneer moet je bezorgd zijn

Je moet weten dat er veel oorzaken kunnen zijn waarom honden overgeven maar dat er ook eenvoudige oplossingen bestaan. Het kan bijvoorbeeld komen omdat de hond teveel of te snel heeft gegeten. Maar ook omdat hij meteen na het eten zich flink gaat inspannen. Als overgeven echter geregeld voorkomt kan het van problemen komen die vakkundige aandacht vereisen.

Houd bovendien in gedachten dat overgeven bij oudere dieren, pups en honden met gezondheidsklachten ernstige redenen kan hebben.

Hier zijn een paar tekenen die aangeven waarom je hond overgeeft. Bezoek aan een dierenarts kan nodig zijn als:

Overgeven

 

  • het overgeven doorgaat, zelfs na een paar uur niet gegeten te hebben
  • bloed wordt opgegeven, als het helder rood is of lijkt op koffiebonen (gedeeltelijk verteerd bloed)
  • er sprake is van diarree 
  • de hond heel sloom is
  • de buik gespannen is

Honden kunnen om verschillende redenen overgeven om redenen die meer of minder ernstig kunnen zijn. Hier is een uitleg van de redenen waarom honden braken.

Redenen waarom honden overgeven

Hieronder zijn negen redenen waarom een hond kan overgeven. Zoek hulp van een dierenarts als je ook maar enigzins twijfelt aan de reden waarom je dier zich niet goed voelt.

Verstopping

Als de hond een bot heeft gegeten of een stuk speelgoed of iets anders heeft ingeslikt, kan het zijn dat iets is blijven steken in z’n maag of darmen. Je hond zal dan vanuit een reflex proberen om over te geven of hoesten om er vanaf te komen. Ga meteen naar de dierenarts als je vermoedt dat dit het ingeslikte voorwerp vastzit.

Virus

Honden hebben de neiging te braken als ze geinfecteerd zijn met de parvovirus, hondenziekte of coronavirus, naast andere symptomen zoals diarree of gebrek aan eetlust. Puppy’s hebben het meest te lijden van overgeven vanwege virussen.

Vergiftiging

Als je dier een giftige substantie heeft gegeten zal het lichaam proberen om er vanaf te komen door te braken. Als je denkt dat je hond lijdt aan een soort vergiftiging, probeer dan uit te zoeken wat het voor stof is en ga onmiddelijk naar de dierenarts.

Darmparasieten

Ancylostoma en Giardia zijn twee van de meest voorkomende darmparasieten. Ze veroorzaken overgeven, diarree en gewichtsverlies.

Maagzweer

Het is zeer goed mogelijk dat je hond een maagzweer heeft als het braaksel bloederig is of er zwart en modderig uit ziet.

Dieetwijziging

Elke wijziging in het eetpatroon van je dier kan overgeven veroorzaken: veranderingen van merk hondenvoer, meerdere porties laten eten en ook het eten van afval.

Darmontsteking

Overgeven

Je hond lijdt misschien aan een chronische darmontsteking als het braaksel witachtig is en maagsappen bevat.

Maagzuur

Als een hond een geelachtige vloeistof opgeeft –  meestal na het eten –  kan het zijn van een te grote productie aan gal of maagzuren. Voed je hond in dit geval wat vaker, maar kleinere porties.

Tumoren

Oudere honden hebben de neiging om tumoren te ontwikkelen. Als zulke gezwellen de lever, de nieren of de darmen beinvloeden, is het zeer waarschijnlijk dat de hond gaat overgeven, naast andere symptomen. Als je hond ouder is, laat hem dan geregeld onderzoeken om z’n leven te veraangenamen.

 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.