7 Tips hoe je om moet gaan met de dood van je huisdier

7 Tips hoe je om moet gaan met de dood van je huisdier

Laatste update: 04 november, 2018

Vanaf de eerste dag dat je huisdier het huis binnenkomt maakt hij deel uit van je gezin. Mensen die niet een geliefd dier hebben dat met hen door het leven gaat, kunnen onmogelijk de liefde begrijpen die je met hen deelt. Het is juist die sterke band die het omgaan met de dood van je huisdier zo zwaar maakt.

Een huisdier wordt je trouwste vriend, je vertrouweling en een schouder om op uit te huilen. Helaas komt aan geluk een einde, zoals bij alles in het leven — en dat geldt ook voor liefdesband die je hebt met een geliefd huisdier. Als je zo’n vriend hebt zijn er weinig ervaringen die zo moeilijk zijn als het verwerken van hun dood.

Er zijn mensen die vrij snel weer een huisdier nemen terwijl anderen bang zijn om weer door dezelfde trauma heen te moeten gaan. Anderen geloven gewoon niet dat ze ooit een ander dier weer zo zouden kunnen liefhebben. Ben je onlangs door het verlies van je geliefde huisdier heengegaan? Kijk naar de suggesties hieronder om te kijken of ze troost kunnen geven op dit pad van rouwverwerking.

Hoe om te gaan met de dood van je huisdier

Kitten op schoot

Als een geliefd dier gaat sterven zijn er duizend vragen die door je gedachten gaan. Het is van groot belang om ze van tevoren te beantwoorden. Daardoor kunnen je beter omgaan met de naderende dood van je huisdier. Laten we een paar vragen bekijken en erbij stilstaan hoe je ze zouden kunnen beantwoorden.

1. Hoe zal ik het ervaren?

Je zou op een aantal wijzen op de dood van je huisdier kunnen reageren. Bijvoorbeeld:

  • Ontkenning. Om elke hoek zul je het gezicht van je huisdier zien omdat je niet helemaal kunt accepteren dat hij werkelijk weg is. Maak je geen zorgen, en doe rustig aan. Het zal langzaam weggaan. Dan zul je de werkelijkheid van je verlies kunnen accepteren.
  • Schuldgevoelens. Je weet zeker dat het jouw schuld was, of misschien dat je niet goed genoeg voor je dier hebt gezorgd. Als de dood door een gezondheidsprobleem werd veroorzaakt, maak je je misschien zorgen dat je er niet genoeg aan hebt gedaan om het op tijd te laten onderzoeken. Maar geef jezelf niet de schuld. Dieren sterven evengoed als mensen. Als het hun tijd was, dan was dat zo, en er is niets meer aan te doen dat het zou kunnen veranderen.
  • Boosheid. Misschien voel je jezelf boos worden, bijvoorbeeld op de dierenarts die tegen het eind bij je dier betrokken was. Of het kwam van het drukke verkeer waardoor je te laat was voor een afspraak met hem. Het ligt echter niet aan deze dingen. Ook al zouden deze dingen niet gebeurd zijn, dan was je huisdier nog steeds gestorven.

2. Is deze pijn wel normaal?

Ja. Zoals we al zeiden, een dier wordt een deel van het gezin, dus we voelen het verlies op een heftige manier. Misschien begrijpen sommige mensen dat niet, maar schaam je nooit vanwege je pijn en probeer het niet te verstoppen. Huilen is een goede manier om met het verlies om te gaan.

3. Wie kan me troosten?

Denk erover om iemand in je familie op te zoeken die je vertrouwt, of een vriend die ook een dierenliefhebber is. Het kan een goed idee zijn om iemand te vinden die al door de dood van een huisdier heen is gegaan. Al deze mensen zullen je gevoelens kunnen begrijpen.

4. Moet ik erbij zijn als ze mijn dier laten inslapen?

Je dier te moeten “doden” om nog groter lijden te voorkomen kan nog moeilijker zijn dan het te verliezen in een ongeluk of vanwege hoge ouderdom. Toch zijn er mensen die sterk van mening zijn dat het aanwezig zijn bij de laatste momenten van je dier, en z’n pootje vast te houden terwijl hij inslaapt, de hoogste wijze is om je liefde en trouw te tonen.

Dat is misschien zo, maar misschien ook niet. Iedere persoon is uniek, en iedere relatie is ook uniek. Daarom moet je er goed over nadenken. Stel je voor hoe je je werkelijk zou voelen in beide situaties. Als je niet denkt dat je er klaar voor bent, ga dan niet. Je huisdier weet al dat je van hem houdt.

5. Wat te doen met zijn overblijfselen?

Deze vraag vult sommige eigenaren met vrees. Sommigen besluiten om hun dier in de tuin te begraven, terwijl anderen ze laten cremeren en hun as bewaren. Er zijn ook bedrijven die dierenbegrafenissen aanbieden, of die het as van je dier teruggeven in een prachtige op bestelling gemaakte askruik. Het ligt helemaal aan jezelf wat je doet.

6. Hoe leg ik het de kinderen uit?

Meisje met puppy

Dit kan heel gevoelig liggen. Ze zeggen dat eerlijkheid het beste is, en we zijn het daar helemaal mee eens. Toch is het belangrijk om voorzichtig te zijn met hoe je uitlegt dat je huisdier er niet meer is. Het gebruik van eufemistische termen zoals “hij is weg” kan wellicht meer vragen oproepen. Ook zullen de kinderen dan tevergeefs wachten tot hun geliefd dier weer terugkomt.

7. Zal ik een nieuw huisdier nemen?

Moeilijke vraag. Je kunt die zelf het beste beantwoorden. We raden je wel aan om er wat tijd overheen te laten gaan na de dood van je huisdier om het eerste en het meest intense verdriet te laten zakken. Op die manier zul je je nieuwe vriend een stabieler thuis kunnen aanbieden waarin opnieuw genoeg liefde te geven is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.